Jazz si improvizatie

 

Christophe Alvarez (Franța) – biografie

Christophe Alvarez este un artist cu un parcurs extrem de bogat. Pianist, muzicolog, compozitor, dirijor și pedagog, el a trezit entuziasmul publicului și al criticilor în Europa și pe continentul american.

Născut în Franța în 1987, a studiat pianul la conservatoarele din Nisa și Colmar și la Ecole Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, obținând de fiecare dată diploma de absolvire cu distincție. A beneficiat de îndrumarea pianiștilor Christopher Elton, Christian Zacharias, Kyoko Hashimoto, Sergio Perticaroli, Rena Shereshevskaya, Desire N’Kaoua, Philippe Bianconi. Este laureat al concursurilor internaționale de pian Unesco (2002), Flame (2003), Rodolfo-Caporali (2007), Brest (2007), Simone-Delbert (2009).

A evoluat pe scene prestigioase precum Tivoli Concert Hall (Copenhaga), Sala Filarmonicii din Varșovia, Salle Cortot (Paris), Grimaldi Forum (Monaco), Teatro del Verme (Milano), Pollack Hall (Montreal), Auditorium Maximum (Cluj-Napoca) și a fost invitatul unor festivaluri consacrate din Franța, Italia, Polonia și România dintre care menționăm Festivalul Jozef Zeidler, les Nuits du Suquet de Cannes, Festival de Musique de Menton, Festival Chopin w barwach jesieni, Toamna Muzicală Clujeană, Printemps Musical de Saint Tropez și multe altele.

Invitat cu regularitate în Polonia, Christophe Alvarez a înregistrat live cele două concerte pentru pian de Frederic Chopin în Festivalul Chopin 1810-2010 sub bagheta lui Marcin Sompolinski. De asemenea, înregistrarea sa dedicată creației uitate a compozitorului Alfons Szczerbinski (1858-1895) a fost produsă și distribuită de labelul Polskie Radio.

Christophe Alvarez are și un parcurs academic în specialitatea muzicologie, absolvind ciclurile de licență, masterat și doctorat în Franța, la Universitatea Sorbona și la Universitatea din Nisa. Titlul de doctor în muzicologie i-a fost acordat în anul 2017 pentru cercetarea sa asupra muzicii lui Karol Szymanowski. A publicat articole în reviste de specialitate din Franța, Italia, România și Canada.

În prezent Christophe își definitivează cel de-al doilea doctorat, în interpretare pianistică, la Universitatea McGill din Montreal. În paralel cu această activitate este implicat, tot în cadrul programelor McGill, și în rescrierea unui balet francez din secolul al XVII-lea. Acest demers se înscrie în mod natural într-o practică a muzicii baroce pe care Christophe Alvarez o desfășoară de mai bine de zece ani, în calitate de clavecinist (continuist și improvizator) și dirijor. În 2008 el a fondat la Paris ansamblul Musica Tempora, alcătuit din muzicieni profesioniști, specializați pe instrumente de epocă. Ansamblul a interpretat sub bagheta sa lucrări de Charpentier, Campra, Desmarets și Lully.

În calitate de pedagog, Christophe Alvarez a activat ca asistent universitar la Universitatea din Nisa, ca maestru corepetitor la Centrul de Artă Lirică al Mediteranei și ca profesor de pian la școala de muzică „Music 3000” din Nisa. În prezent el este asistent la Universitatea McGill la catedra de pian principal și de asemenea membru al Comitetului de concerte al universității și reprezentant al catedrei de pian în consiliul instituției.

Christophe Alvarez a fost și membru al juriului la concursurile internaționale de pian Simone-Delbert (2010) și Carl Filtsch (2016).

Pasionat de compoziție de la o vârstă fragedă, este autorul a trei coloane sonore de film lung metraj și a numeroase coloane sonore de scurt metraj. Unele dintre aceste filme au fost selecționate în festivalurile Festival des Canaries (2014), Seoul Movie Festival (2013) și Festivalul Cannes Junior (2013). Printre compozițiile sale se numără și lieduri pentru soprană și pian, două poeme simfonice și un triptic pentru pian solo, „Reflets”, inspirat de Sonetele lui Mihai Eminescu (editat de editura Arpeggione).

Ne găsiți și aici

Facebook
Instagram